HÍREK

A Kecskemét Járási Hivatal keretén belül működő Agrárügyi Munkacsoport kezdeményezésére a Kiskőrösi Járási Hivatal szervezésében több témát átfogó tájékoztatóra került sor a kiskőrösi piacon augusztus 8-án 10 órától.

Az előadás felölelte az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, melyek az őstermelői igazolvány használatának szabályai, valamint kitértek az őstermelői igazolványok hatósági ellenőrzésének témakörére is. Ismertették az étkezési mák termesztés bejelentésének, nyilvántartásának és forgalomba hozatalának legfontosabb szabályait.

A tájékoztató további fontos pontja volt a piacon megjelenő zöldség-gyümölcs féleségek eredetének ellenőrzési folyamata, az elárusító helyek standjain megjelenő termékek jelölési kötelezettségei, a jelölések jelentésének és a zöldség-gyümölcs termesztők bejelentési, regisztrációs és nyilvántartásba vételi kötelezettségeinek ismertetése. Az előadás folyamán a zöldség-gyümölcs árusításhoz szükséges nyilvántartási, bejelentési kötelezettséghez szükséges nyomtatványokat az előadók az érdeklődők rendelkezésére bocsájtották.

Szóba kerültek a növényvédőszerek felhasználására vonatkozó legfontosabb szabályok, illetve a növényvédőszer felhasználás ellenőrzésének alapját képező permetezési napló vezetésének szabályai. Az előadás további nem titkolt célja volt a hatósági munka, illetve az ellenőrzések közelebb hozatala és megismertetése az érdeklődők minél szélesebb körével. Lehetőség volt a tájékoztatóval kapcsolatban felmerült kérdéseket, problémákat az előadókkal azonnal megbeszélni, ezzel így a tájékoztató interaktív jelleget kapott.

 

Augusztus 14-15-én ismét várták a véradókat a Petőfi Sándor Művelődési Központban, sőt szerdán délután a Tesco családi napján is nyújthattak segítő kezet a donorok. Ezen a nyáron is jelentkezik a vérhiány, pedig sok a baleset, a tervezett műtét, és ez a fajta adomány semmivel sem pótolható.

A nyaralások miatt nehezebb összegyűjteni a szükséges vérmennyiséget, márpedig ilyenkor is naponta nagyjából ezerhatszáz–ezernyolcszáz véradó kellene. Ez a mennyiség – tasakonkénti fél literrel számolva – mintegy kilencszáz liter vért jelent naponta. Mindennap hatvan-hetven helyen lehet vért adni az országban, és évente mintegy ötvenezer „újonc” csatlakozik a véradók táborához, amelynek tagjai közül mintegy kétszázezren rendszeresen adnak vért. A szokásos nyári vérhiány oka a szabadságolásokban keresendő.

A nyári hónapokban szinte minden nagyobb fesztiválra, rendezvényre kilátogatnak, sőt a vízpartok közelében is szerveznek véradást.

Ebben az időszakban sok a tervezett műtét, így gyakran kérik az irányított véradást, amivel kapcsolatban még mindig rengeteg téves információ kering.

“Az élet nyáron sem állhat meg! Adj vért!” elnevezéssel indított nyári véradókampányt a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. A véradókra értékes heti, havi nyeremények várnak és egy fődíjat is kisorsolnak a játékban résztvevő önzetlen segítők között.

A következő hetekben Kiskőrösön és környékén nem lesz véradás, de október – novemberben ismét érdemes figyelni a felhívásokat, és persze sms-ben is érkezhet a hívó szó.

2018.08.17.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási szervezete idén második alkalommal rendezi meg Munkahelyteremtéssel kapcsolatos munkáltatói fórumsorozatát a Pénzügyminisztérium által meghirdetett NFA-2018-KKV kódjelű munkahelyteremtő pályázat feltételeinek ismertetéséről. Augusztus 7-én kedden délután a Kiskőrösi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán várták az érdeklődőket.

A központi program segítségével a mikro-, kis- és középvállalkozások többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, de a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják.

A munkahelyteremtő támogatás mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Ezen felül a pályázók kiegészítő támogatást is igénybe vehetnek.

Az említett három kiegészítő támogatáson felül a pályázók, amennyiben kedvezményezett járásban: Baja, Kalocsa, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Bácsalmás, Kiskunmajsa, Kunszentmiklós, Tiszakécske, Jánoshalma hajtják végre a beruházást, akkor új munkahelyenként még további 400 ezer forint támogatást kaphatnak, így új munkahelyenként a vállalatok akár 3,4 millió Ft összegű támogatásban is részesülhetnek. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a meglévő és a támogatásnak köszönhetően létrejövő új munkahelyeken foglalkoztatottak létszámát 2 évig megtartják, beruházásukat legalább 3 évig működtetik. A pályázatokat szeptember 10-ig a beruházás helye szerinti kormányhivatalhoz kell benyújtani.

 

Minden év júliusában nyári tábort szervez két turnusban a daganatos és leukémiás betegségből gyógyult gyermekek számára az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány. Színes, vidám és nem utolsó sorban életre szóló programokkal várják ilyenkor a kicsiket és nagyokat. A táborozás során az Alapítvány térítésmentesen biztosítja a teljes ellátást. A gyermekek egészségéről orvosi személyzet gondoskodik.

Július első és utolsó hetében is gyógyult gyerekek táboroztak kiskőrösi rehabilitációs házban. A tábor a helyszínről ezúttal is a Mindenjó nevet kapta. Július 23. és 29. között a nagyok vendégeskedtek a Mező utcában. 19, 13-21 év közötti fiatal töltött vidám napokat Kiskőrösön.

Az alapítvány munkatársai és 10 önkéntes mindent megtett azért, hogy az itt töltött idő tartalmas, szórakoztató és élményekkel teli legyen.

A fiatalok között többen már visszatérő táborozók. Elmondásuk szerint a kötetlen, felszabadult, barátságos hangulat miatt jönnek vissza évről évre.

A tábor szervezői rengeteg segítséget kaptak kiskőrösi és császártöltési támogatóiktól, de volt aki Budapestről érkezett meglepetéssel. A sok program során, a versenyekben, medencézésben bizony időről időre megéhezek a fiatalok, így a hét folyamán érkezett palacsinta, kenyérlángos, sültcsirke, torta és sok más finomság mindig gyorsan elfogyott.

2018.08.10.

2014-ben kívül és belül is megújult a gyönyörű neobarokk Szent József Katolikus Templom, majd a plébánia is új fedést kapott. Az építkezések során azonban meglehetősen rossz állapotba került a belső udvar, melynek térkövezésére, parkosítására ezen a nyáron adódott lehetősége az egyházközségnek.

A Kőröskom szakemberei hetek óta dolgoznak, az eredmény már jól látható. Az építkezést a Kiskőrös Városért Alapítvánnyal közös, „A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével” című pályázat tette lehetővé.

A térkövezés után parkosítást, öntözőrendszer telepítést, udvari játékok és padok elhelyezését tervezik.

A munka bizony zajjal és felfordulással jár, de Attila atya szerint ez egyáltalán nem zavarja a templom mindennapjait.

A rekonstrukció miatt idén nyáron elmaradt ugyan a Bárka tábor, de szeptembertől megélénkülhet a közösségi élet a katolikus plébánián. Annál is inkább, mert a Kiskőrös Városért Alapítvány, mint konzorciumi partner, elsősorban a közösségépítésben, képzésekben, foglalkoztatásban, programszervezésben vállalt feladatokat.

Ide kapcsolódik a hír, hogy dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek döntése értelmében augusztus 1-től Czele József atya teljesít kápláni szolgálatot Kiskőrösön. Első ünnepélyes szentmiséjét augusztus 4-én szombaton este 6 órától tartja.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében újul meg közel 6 millió forintból ezekben a hetekben a bölcsőde. A leglátványosabb változás az udvaron és a vizesblokkban valósul meg, de ezeken kívül eszköz- és játékbeszerzésre is lehetőséget ad a projekt.

Még a nyári bölcsődei szünet előtt kerestük fel az Árpád utcai intézményt, ahol éppen az udvaron törték fel a betont a Kőröskom szakemberei. Az önkormányzat által elnyert vissza nem térítendő támogatásból azok a részek újulhatnak most meg, melyek a 2011-es nagy felújításból kimaradtak.

Bár 7 évvel ezelőtt az udvarra új játékok és növények kerültek, maradt még tennivaló a szabadban.

A kicsiknek bizonyára a sok új játék tűnik majd fel elsőként.

Augusztus első két hetében zárva van a bölcsi. 13-án azonban ismét fogadja a gyermekeket, akik között ott lesznek már a legkisebbek, tehát a most bekerülők is. A kihasználtság továbbra is száz százalékos, a 46 férőhely mindegyike gazdára talált, sőt már a következő, 2019 szeptemberében induló tanév is hasonló statisztikát mutat.

2018.08.03.

1-10