HÍREK

Főtanácsos lett a városi kapitány

KALOCSA | Várható volt, hogy a megyei rendőr-főkapitányság kitüntetettjei közé Mayer József ezredes is bekerül. A Szent György-naphoz (1992 óta április 24-én tartják) lehető legközelebbi alkalommal szokták átadni az egyenruhások elismerő díjait.

Idén április 20-án, csütörtökön, Kecskeméten tartották az ünnepséget, 116 munkatárs részvételével. A kalocsai kapitányon kívül díjaztak még egy határrendészeti vezetőt, valamint négy megyei rendőrt is – utóbbiaknak tárgyjutalmat adtak a kiemelkedő teljesítményükért.

Mayer József ezredes

A kalocsai tiszt elismerése borítékolható volt, hiszen az elmúlt két hónap évértékelő dömpingje során többször is kiemelték: a kinevezése óta drasztikusan, negyven százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a hozzá tartozó területen. A Kalocsai Rendőrkapitányság ezenkívül harminc százalékkal szorította vissza a lopásokat, és hétéves rekordot döntött meg, amikor 2016-ban 33 százalékkal több gyanúsítottat állított bíróság elé, mint egy évvel korábban. A nyomozati eredményességüket külön is méltatta nyilatkozataiban Dávid Károly megyei rendőrfőkapitány.

2017.04.25.

Elismeréseket osztottak a város polgárainak

KECEL | A település legnagyobb ünnepét tartják minden évben április 22-én. Ezen a napon – 1734-ben - adta ki Patachich Gábor kalocsai érsek a Kecel újratelepítését elrendelő oklevelet.

Szombaton a Városi Könyvtár és Művelődési Ház nagytermében a neves főpapra emlékeztek egy műsor keretében. Ilyenkor adják át évek óta a közösség elismeréseit mindazoknak, akik a legtöbbet tettek a település fejlődéséért. Miután Haszilló Ferenc polgármester üdvözölte a meghívott vendégeket és az érdeklődő polgárokat, sor került a testület által alapított a díjak átadására.

A város elismerésben részesülő polgárai

 „Kecel díszpolgára” posztumusz elismerésben részesül: Antóni András (vállalkozó), akinek az özvegye vette át a kitüntetést.

„Kecel díszpolgára” címet vett át Kovács Anna, aki 1991-től a polgármesteri hivatal gazdasági és pénzügyi osztálya vezetője volt, ahol 2006-ig, nyugdíjba vonulásáig dolgozott

„Kecel Városáért” kitüntetésben részesült Tóth Lászlóné Filus Ilona nyugdíjas pedagógus.

 „Kecel város fejlődéséért” díjat kapott: az Árvai Family Kereskedelmi és Gépgyártó Kft. Árvai Csaba és Árvai Csabáné vállalkozása.

„Az Év vállalkozása” elismerésben részesült a Kecskés Építőipari Kft.

 A város „Pro Cultura” díját Pintérné Farkas Csilla vett át, akinek a költeményei 2004 és 2016 között 13 antológiában jelentek meg.

Az „Év polgárőre” kitüntetését Darázs József és Fekete Tibor kapta.

Az ünnepség után F. Mencsik Rita tárlatának megnyitójával folytatódott a programsorozat, majd a megnyitót követően a ligetben,  Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Barna és Fiai Faiskola által adományozott fát ültették el. Ezt követően az ünneplők a Patachich szobornál helyezték el a tisztelet és az emlékezés virágait.

2017.04.25.

Az új épületszárny pincéjében kutattak a halasi régészek

KISKUNHALAS | Török időkből származó cserepeket, használati tárgyakat is találtak a régészek a Thorma János Múzeum udvarán megkezdett építkezés területén.

A napokban megkezdődött a halasi Thorma-múzeum új, háromszintes épületszárnyának építése. A 200 négyzetméter alapterületű épület pincéjében a Bay-gyűjtemény (nagybányai művészet), a földszinten a Thorma Galéria (Thorma János festményei) kap helyet. Az építkezés kapcsán régészeti feltárásokat is végeztek. Zömében XVI.-XVII. századi objektumok kerültek elő, valamint kerámialeletek is akadtak szép számmal.

A régészek április 6-án kezdték el a kutatást és mintegy hatvan objektum – házak, kutak, tároló vermek – maradványait találták meg a mélyben.

– A szépen megmunkált kerámiák mellett rengeteg állati csont is felszínre került. Ló, szarvasmarha, őz, vaddisznó csontok mellett agancsokat is találtunk, amikből az itt élők jólétére lehet következtetni. Kések, bronzveretek, lakatok és egy rézből készült súly is előkerült a kutatás során – számolt be a hamarosan záruló feltárásról Kocsisné Varga Zsuzsanna, ásatásvezető régész.

Mint megtudtuk: a leleteket majd egy későbbi időszaki kiállításon is bemutatják. A terepet a jövő héttől az építőmunkások veszik birtokukba és megkezdődik építkezés, s várhatóan idei év végén megnyílhat a város legújabb kiállítótere.

2017.04.25.

1-10